Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Call us +386 49 268 600

OBJEKTIVAT E FUSHATËS

Romët për politikë të re nga Opre Roma Narrativa e Kosovës

Opre Roma Kosova është një komunitet i zërave romë, miqve dhe aleatëve të vendosur për të fuqizuar dhe krijuar unitet mes komuniteteve rome për të marrë pjesë në jetën publike dhe politike në Kosovë. Një nga shqetësimet tona është rritja e votuesve romë në zgjedhjet komunale duke marrë frymë bashkim, fuqi, të ngremë zërin dhe të jemi të fuqishëm.

Kosova sipas regjistrimit të fundit në vitin 2011, ka 35,784 romë në Kosovë, që është rreth 2% e popullsisë së përgjithshme, duke na bërë një nga grupet më të vogla minoritare në vend. Megjithatë, të gjithë e dimë se jemi më shumë, gjë që do të konfirmohet në regjistrimin e ri të Kosovës në vitin 2022. Ekziston gjithashtu një numër i pacaktuar i anëtarëve të komunitetit që jetojnë si refugjatë ose azilkërkues në vende të tjera dhe mund të kthehen në Kosovë në të ardhmen e afërt. Në të njëjtën kohë shumë familje rome po largohen nga Kosova për të gjetur një jetë më të mirë në Evropën Perëndimore. Ne nuk mund të përballojmë më të humbasim njerëzit tanë për shkak të kushteve të këqija të jetesës dhe trajtimit nga qeveritë. Ne duhet të mbrojmë të drejtat tona dhe jetë më të mirë.

Në Kosovë ekzistojnë ligje dhe legjislacione që kanë kuota (ulëse të garantuara) të cilat duhet të respektohen për çdo pakicë për të qenë pjesë e kuvendit komunal. Megjithatë, kjo nuk siguron domosdoshmërisht trajtim të drejtë dhe të barabartë të të gjithë qytetarëve romë në Kosovë.

Komuniteti rom në Kosovë është gënjyer vazhdimisht në të gjitha fushatat zgjedhore, qofshin ato qendrore apo komunale. Kjo ka çuar në një përkeqësim të plotë të moralit në politikën tonë, ku askush nuk i beson askujt që të përfaqësojë interesat e njerëzve.

Ne jemi zhgënjyer shumë nga shumë politikanë të papërgjegjshëm, të pavullnetshëm dhe të paaftë për të prodhuar ndryshim. Ky nuk është më një opsion. Jetët dhe e ardhmja jonë janë të shkatërruara dhe jashtë kontrollit tonë. Ne e dimë se ndryshimi nuk është i lehtë, por jo i pamundur. Ne duhet të zëvendësojmë mosbesimin tonë në politikë, të ndërtojmë mbi arritjet dhe mençurinë e të parëve tanë, të përdorim fuqinë tonë të votimit kolektiv për të kërkuar ndryshim për jetën dhe të ardhmen tonë. Ne nuk do t’i mbijetojmë një dekade tjetër të iluzionit rom. Ne duhet të ndërtojmë besim dhe të përballemi me nocionin se jemi të pafat, të pafuqishëm dhe pa zë dhe se kemi nevojë për ndihmë nga jashtë. Ne duhet të përfshihemi në procesin demokratik të vendimmarrjes. Kjo është e mundur vetëm nëse numërojmë çdo votë, nëse veprojmë së bashku, nëse përdorim numrat tanë me zgjuarsi, nëse përdorim njohuritë dhe mençurinë tonë të paraardhësve tanë, nëse punojmë me politikanë pro-romë dhe angazhohemi me miqtë dhe aleatët tanë. . “Vota jonë mund të bëjë ndryshim nëse veprojmë me mençuri dhe votojmë së bashku”.

Duke votuar ose jo për politikanët në zgjedhje dhe në mungesë të angazhimit tonë të qëllimshëm politik ndërmjet zgjedhjeve, ne kemi legjitimuar politikën e tyre përjashtuese të romëve. Duhet të kalojmë në fazën tjetër. Ne kemi fuqinë për të vendosur se kush e drejton vendin, jetën dhe të ardhmen tonë. Ne duam të ndryshojmë politikën dhe mënyrat në të cilat zgjedhjet politike janë të informuara nga njohuritë e mbështetura nga aftësitë politike për angazhim të qëllimshëm politik. Jo të gjithë politikanët janë njësoj. Ne do të angazhohemi me të gjithë ata që kanë interes të vërtetë dhe të vendosur për të sjellë ndryshime pozitive në komunitetet tona. Politika e re duhet të bazohet në dialog në të cilin romët trajtohen si subjekt i barabartë politik dhe të mbajnë përgjegjësinë e politikanëve për të sjellë përparim thelbësor.

Ne duam të kemi politikë ku ata që kemi zgjedhur të jenë njerëzit të cilëve mund t’u besojmë etikës dhe kompetencës së tyre. Ne duam politikë ku të votojmë jo vetëm në zgjedhje, por të kemi një zë pas zgjedhjeve. Ne duam që politikanët të vijnë në komunitetet tona jo para, por pas zgjedhjeve, ata që duan më mirë për Kosovën, më mirë për të ardhmen kosovare dhe më mirë për të gjithë njerëzit në Kosovë.

Për ta bërë këtë të ndodhë, ne duhet të ndërtojmë mbi arritjet dhe mençurinë e të parëve tanë. Ata gjithmonë gjenin shpresë aty ku të gjithë të tjerët nuk shihnin asnjë. Ata u kanë mbijetuar kushteve shumë më të këqija. Për shkak të tyre, ne jemi këtu. Sot shpresa jonë është uniteti ynë. Dallimet rreth vendit ku jetojmë, çfarë moshe jemi dhe çfarë gjuhe flasim, si lutemi, çfarë gjinie jemi nuk kanë rëndësi. Ne jemi të gjithë romë. Ne jemi në këtë së bashku. Vetëm së bashku jemi më të fortë dhe vetëm së bashku kemi shanse më të mëdha për ndryshim. ORK mund të na bashkojë. Ky është vendi ynë për unitet, zë dhe fuqi. Ne jemi pakica më e nënpërfaqësuar politikisht në Kosovë. Nëse 10-20 vjet më parë nuk e shihnim këtë, tani e shohim. Tani e dimë. Ky abuzim po ndodh sepse ata e dinë fuqinë tonë. Ne e dimë se kjo është fuqia jonë. Ne e dimë se jemi shumë dhe se komunitetet tona po rriten. Numri ynë po rritet dhe fëmijët dhe të rinjtë tanë të arsimuar po rriten. Fuqia jonë po rritet. Është një pyetje kur themi mjafton. Ky është vendimi ynë dhe momenti është tani. Për hir të Kosovës, ftojmë të gjithë kandidatët politikë të përgjegjshëm që besojnë në këtë politikë të re të Kosovës që:
1. Mbështetje për të parandaluar infeksionin dhe vaksinimin COVID-19
2. Mbështetje për të rikuperuar arsimimin e fëmijëve tanë dhe të ardhurat tona
3. Mbështetje për të gjetur punë dhe për të zhvilluar biznesin tonë
4. Kushte të drejta për regjistrimin civil personal dhe legalizimin e banesave tona
5. Mbrojtja nga gjuha e urrejtjes dhe dhuna fizike dhe drejtësi për viktimat.